In het Chi assortiment vind je steeds meer CO2-extracten. Wat zijn dit voor oliën en waarom zou je hiervoor kiezen?
Strikt genomen zijn essentiële oliën alleen die vluchtige stoffen uit planten die met water- of waterdampdestillatie zijn gewonnen. Andere methoden leveren dus geen essentiële oliën maar extracten en absolues. Tegenwoordig is de benaming ‘essentiële olie’ wat uitgerekt. Er wordt meer gekeken naar de oliën zelf, er zijn verschillende winningsmethoden waarbij essentiële oliën worden gewonnen:
- Koude persing (citrusoliën)
- Waterdestillatie
- Waterdampdestillatie
- Extractie door middel van oplosmiddelen (absolues)
- Attars
- CO2-extractie
Deze laatste moderne methode maakt gebruik van het gas kooldioxide (CO2) als oplosmiddel. CO2-extractie wordt als alternatief gezien voor problemen als hoge temperatuur van water (destillatie) of belastende oplosmiddelen die gebruikt kunnen worden bij het produceren van absolues. CO2 is goed in staat alle vluchtige inhoudsstoffen uit het plantenmateriaal te halen zonder gebruik te maken van warmte. Het is een schone en milieuvriendelijke methode. Omdat er steeds meer CO2-extracten in het Chi assortiment worden opgenomen, gaan we in deze blog dieper in op het proces.
Persing met kooldioxide (CO2)
Bij het proces van CO2-extractie wordt kooldioxide onder druk in contact gebracht met plantenmateriaal. Kooldioxide of koolzuurgas (zoals de bubbels in Spa rood) reageert onder een bepaalde druk (74 bar) als oplosmiddel. Door de druk wordt het gas ‘superkritisch’: het blijft een gas maar met eigenschappen van een vloeistof waaronder een oplossend vermogen. Door de druk wordt de geurstof uit de bloem of plant gehaald, maar ook het pigment en eventueel harsen. Door de druk weer te verlagen, verliest het CO2 het oplossend vermogen en verandert weer in gasvorm. Dit wordt opgevangen en kan worden hergebruikt.
De temperatuur van de extractie is veel lager dan bij stoomdestillatie, dus er gaan geen delicate bestanddelen verloren. Dit is een zeer schone methode om ‘essentiële oliën’ te winnen. Het enige nadeel van CO2 oliën is dat de productie gedaan wordt met kleine hoeveelheden plantenmateriaal. Dit maakt de olie relatief kostbaar, maar dit is het zeker waard. De geur van CO2-extracten zijn de meest verfijnde van allemaal en lijken op die van de verse plant.
Soorten CO2-extracten
Door te variëren met de druk van het CO2 kunnen er verschillende extracten uit het plantenmateriaal worden gehaald. Hoe hoger de druk bij extractie, des te meer bestanddelen je terug vindt in het extract:
- Een zogenaamde selectief CO2-extract met een lagere druk (80-140 bar) geeft een soort van essentiële olie als resultaat en is dus vloeibaar.
- Een totaal CO2-extract heeft een hogere druk (tot 550 bar) en haalt naast de geur ook pigment en plantenwassen en harsen uit de plant. Totale CO2-extracten zijn dus bijna altijd vast van vorm en zullen langzaam verwarmd moeten worden om de olie te gebruiken. Verwarm het flesje dan voorzichtig in heet water of au-bain-marie totdat het extract vloeibaar wordt.
De grote verscheidenheid van plantencomponenten in een CO2-extract resulteert erin dat bijv. een kruizemunt CO2 9 geurcomponenten meer bevat dan een kruizemuntolie die gedestilleerd is. Dit is bijzonder omdat ook de meest tere componenten met CO2 ‘gevangen’ worden.
De geur van de CO2 olie-extracten benadert zeer dicht de geur zoals de betreffende plant die in de natuur verspreidt. Het proces is veilig en milieuvriendelijk, CO2 is immers de ‘prik’ in frisdrank en champagne en volledig recyclebaar. Helaas is CO2-extractie een duur proces, het roestvrij staal van de installatie moet tegen de hoge druk bestand zijn. Het uiteindelijke product is er dan ook naar. Deze ‘droom’ van aromatherapeuten zou eigenlijk een ‘Goudmerk’ moeten krijgen.
Het is van groot belang om te weten dat CO2-extracten anders reageren dan de bekende essentiële oliën. Sommige stoffen onttrokken met CO2 lossen bijvoorbeeld moeilijk op in jojoba olie maar weer wel in andere vette plantenoliën en bijna niet in alcohol. Dit goudmerk onder de oliën is nog zo nieuw dat de eigenschappen over het algemeen nog niet goed in kaart zijn gebracht. Er is nog veel onderzoek nodig.
Het voordeel van een CO2-extract in de natuurlijke huidverzorging
CO2-extracten worden op de gelijke manier gebruikt in huidverzorging en therapie als essentiële oliën. De verschillen tussen essentiële olie en CO2-extracten zitten dus in de samenstelling. CO2-extracten bevatten bestanddelen die ontbreken in essentiële oliën met als gevolg dat ze anders kunnen reageren.
Op de huid is de dosering gemiddeld tussen 0,2 en 2 % met een krachtige therapeutische werking. Zo bevat calendula (goudsbloem) CO2-extract een hoger gehalte aan beta-caroteen en een hoger gehalte aan zogenaamde faradiol-esters waardoor calendula een fantastische toevoeging is in huidproducten, het helpt het herstellende vermogen van de huid te ondersteunen. Daarom vind je calendula CO2-extract terug in de Calendula Repair Balm.
Meestal zijn CO2-extracten iets stroperiger en moeten zeker bij een totaal extract verwarmd worden voor verwerking. Verwarm ze in warm water of au-bain-marie. Verder kun je ze verdampen in een diffuser of in een inhaler gebruiken. De selectieve CO2-extracten zijn vloeibaar genoeg om direct in een vette plantolie te druppelen voor een therapeutische huidolie of gewoon vanwege de geur.