Een veel gestelde vraag die wij krijgen, gaat over het verschil tussen natuurlijke essentiële oliën en synthetische geuren. Synthetisch samengestelde geurstoffen worden door mensen gemaakt en zijn overal terug te vinden. Ook cosmetica maakt graag gebruik van synthetische geurstoffen en zelfs onze voedingsmiddelen kunnen blijkbaar niet meer verkocht worden zonder toegevoegde synthetische aroma’s. Het is goedkoop en de geur is niet onderhevig aan de steeds veranderende factoren uit de natuur, zo kun je de geur steeds identiek maken.
Zelfs als er ‘natuurlijke geurstof’ op de verpakking staat, is het vaak niet natuurlijk: volgens EU-regels mogen ook zogenaamde enzymatische of bacterieel geproduceerde aroma’s of geurstoffen ‘natuurlijk’ heten. Maar in de natuur komen deze stoffen helemaal niet voor: de enzymatische reacties of de bacteriële productie in de destilleerkolven van de geurstofindustrie, zijn niet identiek aan de processen in de plant. En mogelijke bijproducten uit dit proces kunnen ook in het eindproduct terechtkomen. De gevolgen voor de gezondheid op lange termijn zijn bij synthetische geurstoffen nog nauwelijks onderzocht. Vooral de wisselwerkingen van de verschillende stoffen bij elkaar is nog onbekend.
Conventionele cosmetica wordt in het laboratorium gemaakt en bestaat meestal uit een combinatie van geïsoleerde stoffen. Alhoewel de basis vaak bestaat uit parafine (ook wel: petrolatum en vaseline) en water, waarop over het algemeen geen reactie wordt verwacht omdat het niet-reactieve en lichaamsvreemde stoffen zijn, zijn het vooral de toevoegingen (waaronder geurstoffen) die vaak belastend voor het lichaam zijn.
Oerstoffen
Bij Chi werken we met volledige oerstoffen, ook in onze cosmetica producten. Hier zijn geen speciale bestanddelen uitgehaald of aan toegevoegd. Juist door isolatie van bepaalde stoffen wordt de kans op huidreacties veel groter. Denk aan geïsoleerde geurstoffen zoals limoneen, linalol, geraniol en citronellol. De Europese Unie heeft deze geïsoleerde stoffen als risico en allergenen ingeschaald, vandaar dat ze op het etiket los vermeld moeten worden. Helaas hebben ze geen verschil gemaakt tussen het gebruik als geïsoleerde stof en de inzet van essentiële olie waarbij deze werkzame stoffen van nature in de olie opgesloten zit. Linalol, geraniol en citronellol zijn hoofdbestanddelen van bijvoorbeeld de essentiële olie van lavendel en roos. Dat zou betekenen dat ongelofelijk veel mensen zouden moeten reageren op deze beide oliën. Ervaring leert dat dat nauwelijks het geval is. Het is zelfs zo dat deze oliën voor mensen met een zeer gevoelige huid juist goed te gebruiken zijn.
Werkingen en bijwerkingen van natuurlijke essentiële oliën zijn al lange tijd bekend en berusten ook op honderden jaren ervaring. Maar let op: als iets 100% natuurlijk is wil niet zeggen dat het ongevaarlijk is. Essentiële oliën zijn geconcentreerde stoffen, kostbaar en moeten daarom gericht en bewust ingezet worden en met mate. Je moet weten wat je doet. Daarom voorzien we jou van de juiste kennis, recepten en tips in samenwerking met Stichting Aromatherapie, volg de gratis training aromatherapie hier.